0-3 mėnesiai, Ką veikti?, Kūdikių raida

Naujagimių ir kūdikių rega 0-4 mėnesiais

juoda balta kontrastas kudikis kudikiu raida rega kontrastines korteles knygele naujagimis

Kūdikio atėjimas į pasaulį yra stebuklas, bet paskui vykstanti itin parti ir savaeigė jų raida yra stebuklas kubu! Viena iš kertinių dedamųjų pirmaisiais mėnesiais – itin sparti regos raida. Kaip labai norisi tiems kukuliukams pripirkti įvairiausių gražiausių žaislų, trust me, i know :)) Ir kaip jie paskui su jais tiesiog nežaidžia, nes… tiesiog NEMATO jų! Suprasdami kaip gi mažyliai mato ir kaip ta rega vystosi, ne tik geriau pažinsime mažuosius, bet ir lengviau susigaudysime kokias priemones, žaislus kaip ir kada pasiūlyti.

Pirmasis mėnuo: Neryški pradžia

Pirmosiomis gyvenimo savaitėmis kūdikio regėjimas dar tik vystosi. Gimę kūdikiai mato gan abstrakčias formas, kontūrus ir šviesas, tačiau viskas yra gana neryšku, tarsi per rūką. Naujagimiai gali sufokusuoti dėmesį tik į objektus, esančius maždaug 20-30 centimetrų atstumu. To pakanka, kad maitinant būtų galima įžiūrėti mamos veidą. Jų spalvinis regėjimas yra ribotas, todėl jie geriau reaguoja į kontrastingus raštus: juodą ir baltą spalvas. Vėliau išryškėja raudona. Ir nors gali atrodyti, kad jų akys klaidžioja, krypsta viena ar kita linkme, jie dar tik mokosi koordinuoti akių raumenis ir lėtai sekti judančius objektus.

2 ir 3 mėnesiai: Fokusas

Mažyliui augant, regimasis pasaulis pradeda plėstis, tampa aiškesnis ir spalvingesnis: apie dviejų mėnesių kūdikiai pradeda geriau sutelkti dėmesį į daiktus ir žmones, ypač kai jie yra arti. Dabar jie gali sklandžiau akimis sekti judančius objektus. Greta raudonos, pradeda išskirti žalią, palaipsniui ir kitas spalvas. Pradeda vystytis gylio suvokimas, nes kūdikiai išmoksta naudoti abi akis kartu, kad susidarytų trimatį pasaulio vaizdą.

juoda balta kontrastas kudikis kudikiu raida rega kontrastines korteles knygele naujagimis seku vaiku raida vaiko ritmu migle rimeike

4 mėnuo: Aiškumas ir sąveika

Ketvirtojo mėnesio kūdikio regėjimas toliau aštrėja, todėl jo bendravimas su pasauliu tampa vis įdomesnis: kūdikiai pradeda matyti per visą kambarį, nors vis dar mieliau žiūri į artimesnius objektus. Jie pradeda iš toliau atpažinti pažįstamus veidus ir reaguoja į juos šypsenomis, garsais. Pagerėjus regėjimui, kūdikiai pradeda derinti rankų judesius su tuo, ką mato, o tai yra svarbus žingsnis siekiant suimti ir valdyti daiktus.

kudikis raida kudikiu rega juodai balta kontratine knygele munari karusele seku vaiku raida vaiko ritmu migle rimeike

Kūdikio regėjimui tobulėjant, jūs galite:

Būti arti: leiskite laiką su kūdikiu akis į akį, palaikydami akių kontaktą, kalbėdamiesi, mimikuodami. Tai padeda stiprinti regos atpažinimo ir socialinius įgūdžius.

Pasiūlykite kontrastingas priemones: pilvuko ar šiaip būdravimo laikui rinkites kontrastingų piešinių knygas, kad skatintumėte jų regėjimą. Juodi, balti ir raudoni žaislai ir barškučiai ypač patrauklūs pirmaisiais mėnesiais.

Leiskite saugiai tyrinėti: sukurkite saugią aplinką kūdikiui tyrinėti. Leiskite jam judėti ir sąveikauti su aplinka, naudotis visais pojūčiais pažįstant pasaulį.

Adomo pirmų mėnesių mylimiausi kaustę žvilgsnį:

  • Veidrodinis rutulys – blizga, atspindi šviesas bei atvaizdus, ryškūs kontrastai >>
  • Juodai balta kontrastinė knygelė su gyvūnais >>
  • Raudonas nertas obuolys – barškutis >>
  • Munari karuselė virš lopšiuko >>
  • Mama 🙂

Daugiau kasdienių mūsų su Adomu nuotykių rasite mano instagram paskyroje @migle.mazasdidelis

Paskutinį kartą atnaujino: Migle, 2024 07 11

Facebookredditpinterestmail

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *