MEAL PREP arba kaip prieš gimdymą užsišaldžiau šiek tiek ramybės ir komforto ateičiai – kokybiško naminio maisto🍴.
Šaldytas maistas niekad nebuvo mūsų virtuvėje dažnas svečias, o gaminti irgi esame įpratę daugiausiai dviem pavalgymam į priekį. Tačiau, inspiruota Kristinos iš Ant medinės lentelės, nusprendžiau, kad tikrai nieko neprarasiu turėdama šaldiklyje sveikų ir kokybiškų naminių paruoštukų toms dienoms kai naujagimis nebus nusiteikęs kartu leisti laiko prie puodų ar tiesiog man norėsis patingėti. Taigi, pasiruošimas prieš gimdymą vyko ne tik vaiko kambaryje, bet ir virtuvėje. Pora savaičių visus patiekalus gaminau apgalvojusi jų tinkamumą šaldymui ir padvigubinusi kiekius. Rezultate – pasiruošiau gan platų meniu pasirinkimą nuo užkandžių iki desertų.
Ko nepagalvojau besilaukdama? Vaikelio pilvo pūtimas ar diegliai! Dabar, jau praėjusi tą etapą, galiu pasakyti, kad čia buvo mano klaida ir didelė dalis iš anksto paruošto maisto nukeliavo vyrui, o aš ruošiausi naujus patiekalus, tiesa irgi ištaikiusi progą tą darau dvigubais kiekiais ir toliau sėkmingai vis pasišaldau šiek tiek maisto toms dienoms kai nieko nespėji, nėra vyro namuose ar mažylė visą laiką nori būti ant rankų.
Dalinuosi tuo, ką ruošiau prieš gimdymą ir pridedu dabartinius, vaiko pilvo pūtimus išgyvenusius mamos, komentarus:
Užkandukai:
✖️cukinijų + bananų + spanguolių duona (labai skanu prie arbatos, nebent atsisakysite gliuteno, bet tada galit užbėgt už akių ir pasigaminti su migdolų miltais);
✖️avinžirnių humusas (labai gerai po antro mėnesio);
✖️foccacia (super prie sriubų).
Pagrindiniai:
✖️naminiai vištienos ir jautienos sultiniai (labai gerai, kai norisi ko nors karšto, bet lengvo – įmeti šaldytų daržovių ir sriuba);
✖️lietiniai su varške (deja, man teko atsisakyti varškės, taigi dabar daryčiau geriau su bananais, obuoliais ar pan);
✖️vegetariškas karis (ok, tik darykit švelnų labai);
✖️jautienos bourguignon (labai gerai!!! Ir dabar kai tik turiu laiko gaminu pilną puodą ir šaldau);
✖️troškinti kalakutienos ir morkų kotletai (nuostabu!!!);
✖️vištienos karis (labai gerai, tik reik daryti švelnų, išsiverdi ryžių ir karališki pietūs, neišsiverdi ryžių – irgi skanu);
✖️jautienos buritos (labai geras reikalas, per kelias minutes pašyla orkaitėje ar keptuvėje, tik aš padariau klaidą ir pridėjau pupelių bei kukurūzų. Dabar juos keisčiau paprikų ir pomidorų gabalėliais);
✖️sultinyje virti kalakutienos kukuliai (nuostabu!);
✖️chili con carne (irgi nuostabu, jei tik neužaštrinat ir praleidžiat kukurūzus ir pupeles).
Desertui:
✖️dviejų rūšių saldūs energy balls (galima buvo ir daugiau prisidaryti!);
✖️tie patys lietiniai su varške, tik pagardinti dar ir cinamonu (bus puiku, jei nereaguos pilvukas į pieno produktus, bet aš dabar praleisčiau).
Daugiau patarimų laukiančioms ir jau sulaukusioms rasite čia >>.
Papildymas po šešių mėnesių motinystėje (2021-05-03)
Jaučiu poreikį parašyti, kad paruoštukai labai pagelbės ne tik pirmąjį mėnesį po gimdymo, kol pratinsitės prie rutinos su naujagimiu. Tokie šaldyto naminio maisto paruoštukai ir toliau bus nerealiu išsigelbėjimu kai liekate viena su vaiku, o jam ne pati geriausia nuotaika ir visą dieną nepavyksta net kojos į virtuvę įkelti. O dar svarbiau, tokie paruoštukai taps nepakeičiamu sprendimu užkandžiams. Bent man, užkandžiauti norisi nuolat! Įtariu dėl neadekvačiai daug sunaudojamos energijos ir miego stygiaus. Organizmas ieško būdų iš kur pasisemti tos energijos ir šaltiniu dažniausiai tampa būtent užkandžiai. Todėl mano šaldiklyje jų visada yra ir tikrai ne vienos rūšies! Dalinuosi kokių naujų šaldytų patiekalų prisigalvojau ir išsitestavau per šiuos mėnesius:
✖️naminė duona – jei kepat, ar kepa mama, o gal draugė – susipjaustau riekėmis ir į šaldiklį, o paskui keptuvėje pasišildo per kelias minutes ir puikiai tinka sumuštiniams ar nutellai užtepti;
✖️gnocchi – pasidaro labai greitai ir paprastai, o paskui galima varijuoti su garnyrais jau ruošiant. Čia turiu įkėlusi labai paprastą receptą;
✖️varškės sūreliai!
✖️naminiai koldūnai – reguliariai iš mamos gaunu lauknešėlį ir labai džiaugiuosi kaskart, kai prisireikia pavalgyt greitai ir skaniai;
✖️riešutų sviestas ir naminė nutella – tiesa, jų nešaldau. Bet visad turėdama laisvą minutę prisidarau po kelis indelius ir į šaldytuvą. Visiškai nepakeičiamas užkandis tepti ant bet kokių vaisių;
✖️bandelės, sausainiai ir pyragas gabalėliais – jei pagauna įkvėpimas ko nors išsikepti, visad kepu dvigubai ir dalis keliauja porcijom į šaldiklį.
Paskutinį kartą atnaujino: Migle, 2021 05 03